Tentoonstelling GIF! in Naturalis

Vlak voor de herfstvakantie kwam er een uitnodiging om bij de opening te zijn van de tentoonstelling GIF! in museum Naturalis in Leiden. Een tentoonstelling die tot stand is gekomen dankzij Naturalis-onderzoeker en gif-expert dr. Freek Vonk. Wie kent hem niet? Nim en Kay gingen er samen heen, en hadden een super leuke en leerzame middag. Lees verder voor het fotoverslag, dat Kay schreef!

Freek nam ons mee in zijn fascinatie voor GIF en hoe gevaarlijk het is. Wist je dat er jaarlijks 150.000 mensen sterven door het gif van dieren en planten. Maar wist je dat er ook miljoenen levens gered worden door het gebruik van gif? Bijvoorbeeld tijdens operaties kan een bloeding dankzij gif snel stoppen door het bloed te laten stollen en zo zijn er nog veel meer manieren waarop gif juist heel nuttig kan zijn. Freek en zijn collega’s doen daarom continu onderzoek naar alle verschillende soorten gif om levens te helpen redden.

Bij de tentoonstelling horen ook levende dieren, waaronder 3 van de giftigste vogelspinnen op aarde.

In grote reageerbuizen zaten zwarte weduwen in hun web. Vergeleken met de vogelspin is dit een kleine spin, maar net zo giftig. In tegenstelling tot wat mensen soms denken komt deze spin niet in Nederland voor.

Er is ook een gedeelte waar je niet alleen mag kijken maar ook mag voelen, zoals bijvoorbeeld de huid van deze slang.

Er zijn diverse terminals met filmpjes waar Freek het e.e.a. uitlegt over giftige dieren. Dit filmpje ging over mimicry, de kunst van sommige dieren om te lijken op hun giftige neefjes terwijl ze dat zelf helemaal niet zijn.

Ook staan er deze grote lichtgevende billboards met Freek die giftige dieren laat zien en uiteraard wat nuttige info.

Een aantal giftige vissen en zeedieren die ook goed zijn gecamoufleerd. Deze vissen zijn gevaarlijk omdat je ze door hun camouflage nauwelijks ziet en er perongeluk op kan gaan staan.

Waar zit de gif bij dieren? Met deze loep kan je op zoek naar de locatie van de gifklieren.

Niet alleen dieren en insecten zijn giftig maar ook een heleboel planten, zelfs in Nederland kan je deze vinden.

Naast het kijken en voelen is er ook een Doe moment. Door middel van diverse proefjes word gedemonstreerd wat verschillende soorten gif allemaal kunnen doen. Van het stollen van bloed tot het oplossen van een speelgoed muisje.

Met je eigen ogen zien wat gif doet? Door deze microscoop zie je met je eigen ogen hoe gif werkt.

Onderzoek naar gif is belangrijk om levens te (blijven) redden, want er is veel over gif wat we nog niet weten, dit onderzoek word gedaan in laboratoria en dus moet je wel een echte labcoat aan.

Ook giftige dieren beginnen als kleine kwetsbare wezentjes, zoals deze baby slang en baby kikker in de kraamkamer.

De tentoonstelling staat vol met dieren, filmpjes en billboards om te bekijken. Ook is er een spelletje waarin gedemonstreerd word hoe gemakkelijk je op een giftige vis gaat staan.

Diverse giftige zeedieren, waaronder de giftigste van allemaal, de Spons! Waarom de spons zo extreem giftig is, is één van de vele onbeantwoorde vragen over gif.

De tentoonstelling GIF! is tot eind 2018 te zien. En heb je ook Wondere Wereld plaatjes verzameld de afgelopen weken bij Albert Heijn? Neem je volle album mee, en je krijgt nog tot en met vrijdag 22 December 2017 een tweede kinderkaartje gratis.

3
Avatar

About Pauline

Ik ben Pauline, de jonge, creatieve mama achter deze blog. Ik woon samen met Kay in een klein huisje in Rotterdam, en op 2 Mei 2013 werd onze zoon Nim geboren, hij maakte ons mama en papa.

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *